sobota 19. novembra 2011

Pastiersky koláč s fazuľou a šampiňónmi

Pastiersky koláč, resp. Shepherd's pie, je historicky typické jedlo chudobných, do ktorého sa používali zvyšky mäsa a zemiaková kaša. Verzie tohto jedla sú známe takmer po celom svete, keďže ide o čosi (poväčšine mäso) s vrstvou zemiakov navrchu a celé je to  zapečené.  Toto je jeho vegetariánska verzia, ktorú som objavila na blogu Fat Free Vegan Kitchen. Relatívne nenáročné na prípravu aj zdroje, myslím si, že stojí za vyskúšanie.  Zaujímave jedlo, možno len praktická rada, s koreninami smelo nešetrite.






8 stredných zemiakov
1/2 hrnčeka mlieka
soľ a maslo, či margarín na zemiakovú kašu
1 veľká cibuľa, nakrájanaá na drobno
2 strúčiky cesnaku
200g šampiňónov
1 hrnček suchých strukovín, dopredu namočených  alebo 2 plechovky hotových
2 PL červeného vína (kľudne vynechajte)
2 PL sójovej omáčky
soľ, čierne korenie, mletá rasca
1/2 lyžičky sušeného tymiánu
2-3 PL kukuričného škrobu
150g baby špenátových listov



  1. Zemiaky nakrájame, povaríme do mäkka  cca 20 minút. Následne z nich pripravíme zemiakovú kašu zmiešaním s maslom, mliekom a soľou.
  2. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov.
  3. Na panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a necháme ju opražiť. Pridáme roztlačený cesnak a šampiňóny. Pár minút necháme opekať, kým cibuľa nezozlatne.
  4. Pridáme uvarené strukoviny spolu s tekutinou, v ktorej sa varili a necháme variť na miernom ohni. Vmiešame víno, sójovú omáčku, tymián a korenia. Necháme variť 5 minút. 
  5. Kukuričný šrob rozmiešame v malom množstve vody a vlejeme do zmesi. Premiešame.
  6. Pridáme špenátové listy, postupne a povaríme iba do ich zvúdnutia. Potom odstavíme zo sporáku. Môžme ešte dokoreniť podľa chuti.
  7. Zapekaciu misu vymažeme maslom alebo olejom a vysypeme strúhankou. Naplníme strukovinovou zmesou. Navrch dáme vrstvu zemiakovej kaše.
  8. Pečieme 30 až 35 minút, alebo pokiaľ zemiaková kaša nezozlatne a vytvorí na povrchu krustičku. Necháme postáť ešte pár minút a môžeme nakrájať na podávanie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...