streda 9. novembra 2011

Kokosová mungo polievka

Skvelá polievka, ktorá výborne zahreje a navyše je plná bielkovín, nakoľko hlavná ingerdiencia je fazuľa mungo. Preto je vynikajúcou súčasťou vegetariánskeho jedálnička. Je veľmi dobre stráviteľná a aj dosť sýta. Ak pridáte trocha viac čili, aj vás príjemne prehreje:)
Je to ajurvédsky recept, takže pár poznámok pre stúpencov ajurvédy: v nezmenenom zložení  je recept ideálny pre Vata typ. Pitta by mala nahradiť mrkvu zelerom a vynechať čili a bazalku, použiť čo najmenej cesnaku a zázvoru. Kapha by mala nahradiť kokosové mieko sójovým a minimalizovať soľ. Varila som podľa skvelého blogu Fran's house of ayurveda.



1 hrnček fazule mungo (celej, polenej alebo ich zmesi)
6 hrnčekov vody
1/2 ČL kurkumy
1 ČL garam masala
1/2 ČL čili
špetka soli
2 PL ghee alebo oleja
1 mrkva, nakrájana na drobno
1 cibuľa, nakrájananá na drobno
1 strúčik cesnaku
3 cm zázvoru, nakrájaného na drobno, resp. postrúhaného
1 PL paradajkového pretlaku alebo 1 pokrájaná paradajka
1 hrnček kokosového mlieka
bylinky na ozdobenie (mäta, bazalka, koriander...)
1 PL citrónovej šťavy
smotana

1. Mungo fazuľu necháme aspoň hodinu namočenú vo vode.

2. Fazuľu scedíme a pridáme 3 hrnčeky vody, štipku soli, kurkumu a dáme variť do mäkka. V závislosti od doby namáčania fazule by to mao byť cca 30 minút alebo viac.

3. Na panvici rozpálime ghee alebo olej. Pridáme nakrájanú mrkvu, cibulu, cesnak a zázvor, garam masalu a čili a necháme variť do zmäknutia.

4.  Do uvarenej mungo fazule pridáme ďalšie 3 hrnčeky vody, zeleninu a paradajkový pretlak (alebo paradajku, rozmixovanú, či nadrobno pokrájanú). Necháme variť 10 minút.

5. Časť polievky rozmixujeme na hladkú hmotu. Pridáme kokosové mlieko a necháme ešte pár mibút povariť.

6. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, trocha smotany a ozdobíme bylinkami podľa vlastného výberu.
Pre priaznivcov štipľavého - na záver môžte pridať tabasco, čo polievku skvele prehreje:)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...