Kičrí je v indickej kuchyni kombinácia ryže a dálu (strukoviny). Jednoduché suroviny, jednoduchá príprava a celkom zaujímavý výsledok. Sama som sa obávala, či to nebude o ničom, obzvlášť pri tomto type základného kičrí. Ale bola som celkom príjemne prekvapená.
Fazuľa mungo je veľmi stráviteľná strukovina a na rozdiel od ostatných strukovín dokonca nie je plynotvorná.
Pre: 4 osoby
Doba prípravy: cca 40 minút
• 1 hrnček ryže (basmati)
• 1 a 1/2 hrnčeka fazule mungo
• 8 hrnčekov vody, na varenie
• 1 červená repa
• 2 polievkové lyžice oleja, prípadne ghí
• čajová lyžička celého čierneho kmínu
• soľ
1. Zmiešame ryžu s fazuľou a zalejeme vodou. Necháme hodinu namočené, potom zlejeme a zmes prepláchneme.
2. Zmes dáme do hrnca, zlejeme 8 hrnčekmi vody, pridáme soľ a privedieme k varu. Pridáme nastrúhanú červenú repu a necháme variť pod pokrievkou cca 30 minút.
3. V malej panvici zohrejem ghí alebo olej a opražíme kmín, dokým nezačne charakteristicky voňať. Kičrí polejeme touto zálievkou, dosolíme a podávame.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára