pondelok 21. marca 2011

Hráškové sabdži, čosi ako prívarok

Ajurvédske recepty majú obvykle jednu nevýhodu. Keďže celá veda pochádza z Indie, samozrejme, že sú aj recepty stavané na dané podmienky a suroviny. A to ich robí trocha ťažko dostupnými, jednak kvôli surovinám a jednak kvôli netradičným chutiam.  Predsa len však existuje knižka s adaptovaným ajurvédskym receptárom na naše pásmo. Ajurvédická léčitelská kuchařka od Zory Dovalovej je plná jednoduchých receptov z nám známych surovín, aj keď je bohužiaľ bez obrázkov.

Recept Hráškové sabdži je pôvodne práve odtiaľ.  Narazila som naň, keď som chcela uvariť čosi z jednoduchých surovín, ktoré doma mám a tým pádom nebolo treba ísť na nákup. Sabdží je vo všeobecnosti indický typ zeleninového jedla s korením, ale až na rímsky kmín v ňom nie je nič exotické. Taktiež hrášok sa dá nahradiť hocičím, čo doma máte, čo robí z tohto receptu univerzálne superrýchle jedlo.

Pre 2 osoby
Príprava: cca 10 min

• 1 hrnček čerstvého alebo mrazeného zeleného hrášku
• 300g sójového syru (tofu, prípadne ja používam tavenýr)
• 1 cibuľa
• 1 PL oleja, prípadne ghí
• 1 PL sójovej omáčky
• 1/2 ČL kmínu (rímskeho)
• 1 ČL čierneho horčicového semienka
• 1 CL kukuričného škrobu alebo hladkej múky (nemusí byť)
• 1/2 hrnčeka vody


1. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme kmín a horčicové semienka. Po chvíli pridáme hrášok. Ak máme klasické tofu, pridáme aj to, nakrájané na maličké kocky. Podlejeme vodou a 2-3 minúty dusíme.

2. Ak máme tavenýr, ten sa veľmi rýchlo rozpúšťa, preto ho pridáme až po podusení hrášku. Pridať môžeme ešte aj kukuričný škrob rozmiešaný v troške vody, aby sa nám hrášok zahustil.

3. Nakoniec pridáme sójovú omáčku, prípadne  dosolíme.

Hotovo. Podávať sa môže s ryžou, chlebovými plackami alebo chlebom. Keďže som použila tavenýr, troška sa mi rozpustil, preto je konzistencia na obrázku polotekutá, tofu bude držať svoj tvar oveľa lepšie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...