piatok 19. augusta 2011

Zelený chai čaj


Chai je vlastne skrátený názov pre Masala chai, pochádzajúci pôvodne z Indie a znamená to korenený čaj. Na západe sa vžilo už iba skrátené pomenovanie chai, hoci chai je pôvodne ozaj iba čaj:) Dnes sa dá Chai latte kúpiť už aj v rôznych kaviarňach, kde spenené mlieko namiesto s espressom zmiešajú s takýmto koreneným čajom, prípadne ešte pridajú aj kávu. Ja osobne tento nápoj veľmi obľubujem, a je to ozaj skvelá alternatíva, ak nemáte chuť na kávu, no dali by ste si  radi niečo podobné.
Hlavnými ingredienciami chai je čierny čaj a korenie typu škorica, klinčeky, kardamón, niekedy aj čierne korenie a zázvor a pije sa sladený s mliekom. Presné zloženie sa líši obvykle od regiónu, prípadne si domácnosti pripravujú svoju vlastnú zmes. Tradičný postup na prípravu je nasledovný:

Polovica mlieka a polovica vody sa dá zohrievať v hrnci, môže sa pridať niečo na osladenie. Pridá sa nastrúhaný zázvor a korenia. Až začne zmes vrieť, pridá sa samotný čaj, celé sa to odstaví zo sporáka a nechá sa pár minút lúhovať.


Na stránkach ajurvédskeho blogu som našla nasledovný recept na prípravu zmesi, ktorá už obsahuje všetko dokopy a robí prípravu tohto nápoja ozaj jednoduchou. Zvláštnosťou je, že ide o zmes čierneho čaju so zeleným.


1 hrnček zeleného čaju
1/2 hrnčeka lístkov čierneho čaju
1 PL drveného zázvoru
1 PL klinčekov
1 PL škorice
2 ČL drveného kardamónu
1 ČL drvených fenyklových semienok
zopár plátkov čerstvého zázvoru



Táto zmes sa môže pripraviť jednoduchým vylúhovaním v horúcej vode (v množstve 1 ČL na 1 šálku čaju), následne sa pridá mlieko a sladidlo (cukor, med, datlový sirup, sirup z agávae, čo len preferujete...)

Alebo, celú zmes môžete variť cca 5 minút v zmesi mlieka a vody, a pridať zopár plátkov čerstvého zázvoru.

A hlavne, vlastným obmenám v receptúre sa medze nekladú, takže veľa šťastia s hľadaním toho vášho chai :)












Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...